social



Συνταγή για Eggnog (Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο Ποτό)

Συστατικά (για περίπου 6-8 μερίδες):

  • 4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο (συν λίγο επιπλέον για γαρνιτούρα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 ml ρούμι, μπέρμπον ή κονιάκ (προαιρετικά, ανάλογα με την προτίμηση)
  • 4 ασπράδια αυγών (προαιρετικά, για πιο αφράτη υφή)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους αυγών με το μίξερ χειρός ή με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να γίνουν ανοιχτόχρωμοι και κρεμώδεις. Προσθέστε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί τελείως.

  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο μοσχοκάρυδο σε μέτρια φωτιά. Μην αφήσετε να βράσει· θέλετε το μείγμα να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.

  3.  Προσθέστε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα γάλακτος στους κρόκους, ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα κάθε φορά και ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά.

  4. Ρίξτε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει ελαφρώς (δεν πρέπει να βράσει). Το μείγμα είναι έτοιμο όταν καλύπτει την πίσω πλευρά ενός κουταλιού.

  5. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι ή άλλο αλκοόλ (αν χρησιμοποιείτε), και ανακατέψτε καλά.

  6. (Προαιρετικό) Αν θέλετε πιο αφράτη υφή, χτυπήστε τα ασπράδια αυγών μέχρι να σχηματίσουν μαλακές κορυφές και προσθέστε τα απαλά στο μείγμα eggnog αφού έχει κρυώσει ελαφρώς.

  7. Σερβίρισμα: Μεταφέρετε το eggnog σε ένα μπολ ή σε ατομικά ποτήρια. Πασπαλίστε με λίγο επιπλέον μοσχοκάρυδο από πάνω για γαρνιτούρα.


Συμβουλή:
Το eggnog μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο. Αν θέλετε να το σερβίρετε κρύο, αφήστε το να κρυώσει καλά στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!

Share: